Skocz do zawartości
K4rol

Odczyt danych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , dzisiaj dopiero zacząłem nauke MySQL i udało mi się osiągnać takie rzeczy jak: stworzyć system rejestracji , logowanie i zapisu danych. Niestety nie wiem jak potem odczytać te dane. Pomożecie ? :)

Edytowane przez K4rol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
format(str, sizeof(str), "SELECT Respekt, Money, Kills, Deaths FROM `Players` WHERE `Nick` = '%s' LIMIT 1;", nick);
mysql_query(str);
mysql_store_result();
mysql_fetch_row_format(str);
sscanf(str, "p<|>dddd", respekt, money, kills, deaths);
 
// Potem te zmienne zwracaja wczytane wartosci.
Edytowane przez Mlody954

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MAm jeszcze dwa pytania:

otóż mam taki kod

CMD:top10(playerid, params[])
{
	new query[128], str[256], dest[64];
	new nick[32], score;

	format(query, sizeof(query), "SELECT `Nick`, `Score` FROM `Gracze` ORDER BY `Score` DESC LIMIT 10");
	mysql_query(query);
	mysql_store_result();

	while(mysql_fetch_row(dest))
	{
		sscanf(dest, "p<|>s[32]d", nick, score);
		format(str, sizeof(str), "%s\n%s: %d", str, nick, score);
	}
	ShowPlayerDialog(playerid, 1255, DIALOG_STYLE_MSGBOX, "TOP 10 wg. wygranych", str, "OK", "");
	mysql_free_result();
	return 1;
}

i zastanawia mnie ta linijka

format(str, sizeof(str), "%s\n%s: %d", str, nick, score);

dlaczego trzeba było użyc str przy formatowaniu aż 3 razy ?? 2 raz przy format i  raz przy odczycie.

 

Drugiem pytaniem jest sposób aktualizacji bazy , czy robić na bieżąco czy tylko przy wyjściu z serwera ??

Edytowane przez K4rol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×