Skocz do zawartości
TomaszC

[PHP] Lokalizowanie ID postaci w liście

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, już dzisiaj piszę drugi raz. :) Może po nazwie tematu nikt nie dojdzie do tego, o co mi chodzi, więc wszystko opiszę. Wypisałem sobie wszystkie postacie pętlą while w tabeli. Tak jak widzicie na screenie niżej, dodałem w tabeli od razu funkcję "Zablokuj", otóż chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób mogę zrobić tak, by po wciśnięciu buttona, php wiedziało, że chodzi o graca z CID (Character ID) numer 2, a nie tego z 1, czy 3. Oczywiście w bazie mam w tabeli characters funkcję bool "blocked" żeby nie było, że wychodzę z niczym do Was. Tak wygląda mój kod:

                            <?php
                                require_once "dbdata.php";
    
                                $dbconnect = @new mysqli($host, $dbuser, $dbpass, $dbname);
        
                                if($dbconnect->connect_errno!=0)
                                {
                                    echo "Error: ".$dbconnect->errno;   
                                }
                                else
                                {
                                    $query = "SELECT * FROM characters";
                                    if($result = @$dbconnect->query($query))
                                    {
                                        while($row = mysqli_fetch_assoc($result))
                                        {
                                            echo '<tr>';
                                            echo '<td>'.$row['CID'].'</td>';
                                            echo '<td>'.$row['Name'].'</td>';
                                            echo '<td>'.$row['Surname'].'</td>';
                                            echo '<td><button type="button" class="btn btn-danger">Zablokuj</button></td>';
                                            echo '</tr>';
                                        }
                                    }
                                    mysqli_free_result($result);
                                }
                            ?>

5b5PTcM.png?1

 

PS: Jeżeli ktoś nie może zrozumieć, o co chodzi mogę podlinkować na PW adres mojej strony. 

Edytowane przez TomaszC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do buttona możesz dać link href z trescią np.index.php?block=234 gdzie 234 musisz w php dać zmienną aby dodało do linku numerek potem wczytaj zmienną / warunek , pobranie danych i zapis do mysql.

Pisałem z telefonu sorry za brak ą,ę etc. Pisane na szybko HEHE

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do buttona możesz dać link href z trescią np.index.php?block=234 gdzie 234 musisz w php dać zmienną aby dodało do linku numerek potem wczytaj zmienną / warunek , pobranie danych i zapis do mysql.

Pisałem z telefonu sorry za brak ą,ę etc. Pisane na szybko HEHE

 

 

Jakoś jaśniej się by dało? Przepraszam, ale się uczę PHP i staram się nie rzucać na głęboką wodę, ale od czegoś trzeba zacząć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×