Skocz do zawartości
DaGaXeR

Domena na SA:MP

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, chciałbym dołączać do serwer SA:MP poprzez domenę kierującą na jego IP. Problem jest następujący. Na jednym VPS'ie jest forum i serwer. Na forum mogę wchodzić za pomocą IP i domeny, lecz na serwer SA:MP tylko poprzez IP. 

Edytowane przez DaGaXeR

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O tyle jest problem, że na serwer mam założone hasło - wykupiłem VPS'a do zamkniętych beta testów. Po połączeniu się poprzez IP mogę wejść, bo mogę wpisać hasło. Niestety gdy chcę wejść poprzez domenę, wchodzę bez podawania hasła, bo nie wyszukuje mi tego serwera - wciąż retrieving info - aczkolwiek po wejściu zostaje połączony z IP.

 

Już jest okej. Na prawdę kurwa nie wiem co się dzieje. Wczoraj resetowałem DNS na swoim laptopie kilka jak nie kilkanaście razy i nic. Dzisiaj, przed chwilą, samo z siebie naprawiło się.. :o

 

DOBRA MAGIA ZNIKŁA

Gdy odpalę SA:MP'a nie działa. Ustawiam sortowanie by name, wyłączam, włączam (sortowanie), klikam na serwer i "it's magic!" - działa. Wytłumaczy ktoś co się dzieje? :o

DOBRA MAGIA ZNIKŁA 2

Usunąłem domena.xx:7777 i IP, podałem domena.xx:7777 znów tak samo jak i IP - działa "pierwszy" serwer na tym IP, w tym wypadku domena. Wcześniej pierwsze było IP, to działało IP, a domena nie. Trochę skomplikowane XD

Edytowane przez DaGaXeR

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mógłbyś mi wytłumaczyć to..

W wyszukiwarce serwerowej obecnie mam tak:

game4us.pl:7777 - działa

51.254.204.26:7777  - nie działa (retrieving info)

Wcześniej miałem tak:

51.254.204.26:7777 - działa

game4us,pl:7777 - nie działa (retrieving info)

A że nie miałem powodu by usuwać IP, by potem dodać domenę skoro dodałem drugi "taki sam serwer" i nie działał, to nie sprawdziłem tego wcześniej. Praktycznie sprawa domeny jest już załatwiona (bo działa), ale dlaczego drugi serwer ma retrieving info?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według tego:

 

 

; <<>> DiG 9.9.2-P2 <<>> game4us.pl A
;; global options: +cmd
;; Got answer:
;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: NOERROR, id: 32813
;; flags: qr rd ra; QUERY: 1, ANSWER: 1, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0

;; QUESTION SECTION:
;game4us.pl.                    IN      A

;; ANSWER SECTION:
game4us.pl.             3464    IN      A       51.254.204.26

;; Query time: 0 msec
;; SERVER: 127.0.0.2#53(127.0.0.2)
;; WHEN: Sun Jan  3 21:20:36 2016
;; MSG SIZE  rcvd: 44

 

Wszystko jest w porządku, domena kieruje na rekord A ( IP ) Twojej maszyny. Dodałem domenę jako nazwę serwera do SAMP, też śmiga - nie widzę problemu.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problemem mogła być propagacja ustawień DNS, bo z tego co widzę zmiany robiłeś niedawno:

[pchecinski@monitor ~]$ host -t soa game4us.pl
game4us.pl has SOA record dns10.ovh.net. tech.ovh.net. 2015123005 86400 3600 3600000 300 
// modyfikacja SOA 2015-12-30 a problem miałeś w tym samym dniu/kolejnym

[pchecinski@monitor ~]$ host -t a game4us.pl
game4us.pl has address 51.254.204.26

Tak jak zauważył @Soczysty wszystko jest teraz poprawnie skonfigurowane.

Edytowane przez bocian941

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do zamknięcia. :) (Soczysty - gdybyś dodał domenę i IP, któregoś serwera by Ci nie odświeżało. W tym rzecz :P )

Edytowane przez DaGaXeR

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×