Skocz do zawartości
Bartcislaw

[ROZWIĄZANY]Pobieranie przez zapytania, a przez tablicę.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam dość kłopotliwy problem, załóżmy że przed włączeniem serwera zczytuję wszystkie dany z SQL do tablicy.

DanePrzystanku[OstatnieID][pUID] = mysql_insert_id();


Dajmy na to że chcę się odwołać do pozycji przystanku, ale mam tylko UID. Czyli żeby się odowłać do innego pola w enumie muszę dać pętlę:

for (... i < OstatnieID()..)

if (DanePrzystanku[pUID] == uid) i wtedy biorę pozycję.

Załóżmy że ilość przystanków to maksymalnie 30. Pytanie: Czy pobierać to poprzez pętlę czy robić to wszystko na zapytaniach i nic nie trzymać w tablicach, co lepsze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzymanie w tablicach: szybciej ale dane w mysql nie są aktualne, głupie jeśli robisz panele w php czy coś. Wszystko w zapytaniach - zależy jak rozwiążesz, możesz mocno obciążyć serwer głupotą. btw 

mysql_insert_id

tyczy się tylko insertu, nie do końca sensowny przykład

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, bocian941 napisał:

Trzymanie w tablicach: szybciej ale dane w mysql nie są aktualne, głupie jeśli robisz panele w php czy coś. Wszystko w zapytaniach - zależy jak rozwiążesz, możesz mocno obciążyć serwer głupotą. btw 


mysql_insert_id

tyczy się tylko insertu, nie do końca sensowny przykład

Chodzi mi czy po prostu sczytywać to wszystko do tablicy, a następie operować na pętlach czy po prostu sczytywać to przez SQL gdy jest to nam potrzebne?

@ Nie chodzi mi o panele. 

 

Edytowane przez Frank

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×